En hälsosam inomhusmiljö är viktig för att främja hälsa och välbefinnande. En dålig inomhusmiljö kan orsaka hälsoproblem som allergier, astma, huvudvärk, trötthet och ögonskador.

För att skapa en hälsosam inomhusmiljö är det viktigt att se till att luften är ren och frisk, temperaturen är bekväm, ljudnivån är låg och det finns tillräckligt med naturligt ljus. En välventilerad inomhusmiljö är också viktigt för att minska risken för luftföroreningar.

Att ha växter i hemmet kan också bidra till en hälsosam inomhusmiljö genom att öka syrehalten i luften och minska mängden skadliga ämnen. Att skapa den ultimata inomhusmiljön beror mycket på personliga preferenser och behov, men här är några allmänna tips som kan hjälpa till:

  1. Se till att luften inomhus är ren och frisk genom att ventilera regelbundet och installera en luftrenare om det behövs. Att ha växter kan också hjälpa till att förbättra luftkvaliteten.
  2. Naturligt ljus är det bästa alternativet, så se till att ha stora fönster och undvik tunga gardiner som blockerar ljuset. Om det inte är möjligt att få tillräckligt med naturligt ljus kan du komplettera med lampor som ger en varm och behaglig belysning.
  3. Håll en jämn temperatur i hemmet och undvik för hög eller för låg temperatur. Installera gärna en termostat för att automatiskt justera temperaturen.
  4. Investera i bekväma möbler som passar dina behov och stil. 
  5. Se till att ljudnivån i hemmet är behaglig och undvik buller och störande ljud. Om det behövs kan du installera ljudabsorberande material som t.ex. mattor, gardiner eller paneler.
  6. Välj dekorationer som passar din stil och personlighet. Använd gärna några gröna växter för att skapa en avslappnad känsla och lägga till personliga touch.
  7. Håll alltid hemmet rent och snyggt genom att dammsuga, torka av ytor och ventilera regelbundet. En ren inomhusmiljö hjälper till att främja hälsa och välbefinnande.

Relaterad information
Radonbesiktning
Radonmätning
OVK-besiktning