Det behöver inte vara dyrt eller svårt att fräscha upp sitt kök; med lite färg kan du komma riktigt långt! Gröna köksluckor har funnits länge, men det är bara din fantasi som sätter gränserna när du väljer färger på köksluckor. Vilka färger ska man välja i köket? Ett kök målat i en enda färg eller flera färger har blivit en oerhört populär inredningstrend under de senaste åren. Även om ett klassiskt svartvitt kök alltid fungerar och är tidlöst finns det inget som hindrar dig från att våga välja andra färger. Varför inte lyfta fram din personliga stil och måla väggarna i den där härligt turkosa eller rosa nyansen du älskar? Du behöver inte nödvändigtvis gå all-in, utan kan välja att måla enbart en av väggarna – kanske där du har matbordet? Här hittar du vårt breda utbud av diverse färger för köket.

Vilka kulörer ska man välja till köket?

Det finns inga gränser här – du väljer den eller de färger som passar dig och din stil bäst. Som tidigare nämnt så är fungerar alltid ett svart och vitt kök – det är både klassiskt, tidlöst, elegant och kan kännas lyxigt beroende på övrig inredning. Men trenderna för 2023 visar att vi gärna kombinerar beigea, gråa, bruna toner med svala rosalila eller korallröda nyanser. Det finns oändliga möjligheterna och det behöver inte vara alla väggar som målas om – måla en accentvägg vid matbordet, eller väggen ovanför arbetsbänken. Lite färg i någon härlig kulör kommer göra stor skillnad!

Måla köksluckor

Trä är den bästa ytan att måla på. Obehandlat, målat och färgat trä – allt kan hjälpa till att skapa helt fantastiska rum. MDF eller träimitation är också som oslipade diamanter när det kommer till ett målarprojekt. Faktum är att alla material som du kan slipa med sandpapper (för att förbättra vidhäftningsförmågan hos den efterföljande färgen) är perfekta för att skapa unika uttryck. Av samma anledning är laminat inte en optimal yta i förhållande till ett gör-det-själv-målningsprojekt. Visst kan du måla dem så att det blir ett bra resultat, men det brukar inte ta särskilt lång tid innan de börjar se slitna ut. Om du behöver måla köksluckor tillverkade av laminat, melamin eller annat mycket slätt material rekommenderar vi att du använder vår primer för att säkerställa bättre vidhäftning. Du kan med fördel använda en skumroller eller en mycket korthårig målarroller för detta ändamål. Låt primern torka i 24 timmar innan du börjar måla dina köksluckor. Observera att färgat trä och blanka ytor måste slipas innan du börjar måla dem.

Förberedelserna är A och O

Börja med att tömma skåpen helt och ta bort beslag, handtag och kontrollera gångjärnen samt sätt små etiketter på delarna för att hålla koll på vart de hör hemma. Ta bort alla lådor och liknande föremål. Därefter gör du noggrant rent dem; det är väldigt viktigt att allt fett och smuts är borta! När du rengöra alla ytor använder du ett grundrengöringsmedel och torka sedan med rent, varmt vatten. Naturligtvis kan du också välja att montera bort skåpen helt och hållet samt skicka dem till en professionell firma som spraymålar dem. Detta är dock ett större jobb samt att det blir betydligt mer kostsamt för plånboken.

Väljer du att själv måla om köksluckorna och skåpen är det viktigt att du skyddar det du inte vill ska få färg på sig, så som bänkskivor, eluttag m.m. Maskeringstejp kommer vara din bästa vän här. Se över om det finns eventuella skador, sprickor, hål eller liknande. Dessa ska repareras med träfiller eller träspackel. Missar du detta steg, så kommer resultatet vara därefter! Vi rekommenderar att du slipar de ytor du vill måla först. En roterande slipmaskin fungerar bra på plana ytor. Slipa för hand de mer besvärliga delarna och glöm inte kanterna på skåpen! Om dina köksskåp är fläckiga rekommenderar vi att du använder ett sandpapper med kornstorlek 220. Om dina köksskåp redan är målade rekommenderar vi att du använder sandpapper i kornstorlek 120 innan du går vidare till ett sandpapper med finare korn. Om det är mycket färg på dina köksluckor kan du överväga att ta bort färgen helt med någon av våra borttagningsprodukter.

Primer är A och O!

När du väl förberett dig ordentligt är det viktigt att du grundar med en primer för att säkerställa ett bra resultat. Vi rekommenderar att du undviker allt-i-ett primers och färgprodukter, eftersom de sällan gör ett tillfredsställande jobb. Om sanningen ska fram så ger oljegrunder och färger vackra och hållbara resultat, men vissa oljebaserade färger och grundfärger kan innehålla flyktiga organiska föreningar, varför vi på Gebenna inte inkluderar denna typ av färg i vårt sortiment. Ett bra alternativ är vattenlösliga färger, som en latex-oljekombination och vår Prima grunder i geléform från Primacol.  

Ett tips är att tona primern för att matcha den slutliga färgen. Om din färgövergång är extrem kan du i stället lägga till ett extra underlag med en tjockare eller mindre genomskinlig primer som döljer mer – denna kan såklart även tonas.

Om dina köksluckor är av obehandlat trä rekommenderar vi att du grundmålar dessa. På så sätt skapar man ett membran så att träet inte drar åt sig så mycket färg – det finns en del knep för hur du kan spara lite pengar i längden!

Om köksluckorna är målade tidigare rekommenderar vi också att du grundmålar dem; det blockerar oönskade missfärgningar eftersom det förhindrar att ämnen och färgpigment tränger in i den nya färgen.

Använd högkvalitativ målarfärg

Du får bättre täckningskapacitet och de fräschaste och snyggaste resultaten när du väljer en målarfärg av hög kvalitet. Därför är det en god idé att lägga några extra kronor på färgen – det kommer att löna sig i längden och du kommer få ett resultat som imponerar och inte bara på dig själv.

Som med all målning så är det viktigt att måla minst två omgångar, för att det ska bli bäst. Detta är särskilt viktigt när man väljer att måla om köksluckor då du skapar ett bättre vidhäftningsunderlag.

Halvblank, blank eller matt? Ju hårdare finish, desto bättre!

Måla dina köksluckor med den valda färgen. Vi rekommenderar att du använder vår träfärg i glans 30 eller glans 50 för att få ett hållbart resultat. Ju blankare yta desto lättare är det att hålla rent efteråt. Matt färg på köksskåp är opraktiskt; du behöver en yta som är tålig och kan torkas av samtidigt som du inte behöver måla om dem de närmaste åren.

Måla gärna dina skåpsdörrar med en roller för att undvika synliga penseldrag.

Kom också ihåg! Oavsett vilken målarfärg du använder måste du ventilera och vädra ut rummet. Öppna fönstren, skapa drag och använd en fläkt för att rikta ut luften genom fönstret. Bär gärna en mask också som extra andningsskydd.