En LEI-kod är nödvändig för alla företag som vill bli erkända globalt och få större trovärdighet på finansmarknaden genom investeringar. Med en LEI-kode kan din virksomhed øge sin synlighed og tillid blandt investorer og finansielle institutioner.</p>

Vad är en LEI-kod?

En LEI-kod (Legal Entity Identifier) är en unik identifieringskod som används för att identifiera juridiska personer som är involverade i finansiella transaktioner. Koden består af 20 alfanumeriske tegn og er unik for hver virksomhed. LEI-koden fungerar som ett globalt identifikationsnummer och hjälper till att säkerställa transparens och spårbarhet i finansiella transaktioner.

En LEI-kod är viktig eftersom den säkerställer att det finns en tydlig och entydig identifiering av de företag som är involverade i finansiella transaktioner. Dette er afgørende for at undgå forveksling og fejl i transaktioner samt for at opretholde integriteten og tilliden til det finansielle marked.

Köp din LEI-kod från LEI-Service här.

Hur man ansöker om en LEI-kod

För att få en LEI-kod måste ett företag ansöka om en LEI-kod hos en auktoriserad LEI-utfärdare. Der er flere udbydere at vælge imellem, og ansøgningsprocessen er relativt simpel. 

1. Välj en LEI-utfärdare: Der er forskellige organisationer, der udsteder LEI-koder. Du skal vælge en udbyder og oprette en konto hos dem.
2. Fyll i ansökningsformuläret: Når du har oprettet en konto hos udbyderen, skal du udfylde en ansøgningsformular. Dette vil kræve oplysninger om den juridiske enhed, herunder navn, adresse, CVR-nummer og andre relevante oplysninger.
3. Verifikation: Efter at have indsendt ansøgningsformularen, vil udbyderen foretage en verifikationsproces for at bekræfte de angivne oplysninger.
4. Betaling: Når din ansøgning er blevet verificeret, skal du betale gebyret for at få tildelt en LEI-kode.
5. Mottagande av LEI-kod: När betalningen har bekräftats kommer du att få din LEI-kod. 

Observera att din LEI-kod måste förnyas varje år.

5 fördelar med att ha en LEI-kod

1. Globalt erkännande

Med en LEI-kod är ditt företag globalt erkänt och kan delta i finansiella transaktioner över gränserna.

2. Ökad trovärdighet

En LEI-kod ökar ditt företags trovärdighet bland investerare och finansinstitut eftersom den visar att ditt företag är registrerat och identifierat på ett korrekt sätt.

3. Efterlevnad av regler och förordningar

Många juridiska personer måste ha en LEI-kod i enlighet med lokala och internationella regler och förordningar. Genom att ha en LEI-kod visar ditt företag att det uppfyller dessa krav.

4. Effektivitet i transaktioner

En LEI-kod gör det lättare att identifiera och spåra transaktioner, vilket kan öka effektiviteten och säkerheten i dina finansiella aktiviteter.

5. Ökad tillgång till finansiella marknader

Vissa finansmarknader kräver en LEI-kod för att kunna delta. Genom att ha en LEI kommer ditt företag att kunna få tillgång till dessa marknader och utöka sina investeringsmöjligheter.

Kort sagt är en LEI-kod en viktig identifierare för juridiska personer som är involverade i finansiella transaktioner.