Hur väljer man konst till hemmets alla väggar? Hur resonerar man vid val av konst till ett kontor?

Att sätta upp konst på väggarna i hemmets rum kan ha en mängd fördelar för både psykisk och fysisk hälsa. Konst kan också bidra till en personlig touch i hemmet, och skapa en harmonisk atmosfär som kan öka välbefinnandet.

När det kommer till att välja vilka typer av konstverk som passar i vilka rum finns det några faktorer att ta hänsyn till. I vardagsrummet kan man exempelvis välja tavlor som är större och mer iögonfallande för att skapa en fokuspunkt i rummet. Det kan också vara lämpligt att välja tavlor med färgglada och livliga motiv, som exempelvis abstrakt konst, för att ge rummet en modern och energisk känsla. I hallen kan man välja mindre tavlor eller fotokollage för att ge besökarna en glimt av ens personliga stil och intressen. I sovrummet kan man välja tavlor med mer avslappnande motiv som skapar en lugn och harmonisk atmosfär. I köket kan man välja tavlor med matrelaterade motiv som exempelvis frukter, grönsaker eller kryddor för att skapa en känsla av liv och rörelse i rummet.

När man väljer konstverk är det också viktigt att tänka på budgeten. Handmålade tavlor kan vara en investering, men det finns också många prisvärda alternativ på marknaden. Att köpa inramade tryck på konst är exempelvis ett mer budgetvänligt alternativ som ändå kan ge samma effekt på rummets utseende och känsla.

Att välja rätt konstverk till en kontorsmiljö är också viktigt, eftersom det kan påverka arbetsmiljön och arbetsplatsens produktivitet. Syftet med konst på kontoret kan vara att skapa en mer avslappnad och positiv arbetsmiljö, men också att visa på företagets kultur och värderingar. I kontorsmiljöer kan man välja konstverk som är mer abstrakta eller minimalistiska för att skapa en ren och strukturerad känsla. Man kan också välja tavlor som är mer inspirerande och motiverande för att öka produktiviteten.

Förutom att konst kan vara en estetisk och psykologisk investering, kan det också ha ekonomisk avkastning. Konstverk kan öka i värde över tid, särskilt om de är gjorda av kända konstnärer eller har historiskt värde. Men även om man inte köper konst som en investering, kan det ändå ha en positiv effekt på välbefinnandet och atmosfären i hemmet eller på arbetsplatsen.