Guld & karat

Karat är ett mått på guldets renhet eller lite annorlunda utryckt så visar karatet hur hög guldhalt guldet har. 1 karat består av 1/24-del guld och rent guld av 24/24 guld, vilket innebär att 14-karat guld innehåller 14/24-delar guld. De flesta smycket består av 14 – 18 karat guld eftersom guld med ett högre karat är lite för mjukt för smycken och guld med ett lägre karat kan knappt kallas för guld, även om 9 karat är den lägsta guldhalt guldet får ha om det ska få kallas för guld.

På vissa guldsmycket finns en stämpel som anger guldets karat och om det även finns en kattfotstämpel visar det att smycket är kontrollerat av en oberoende expert, så om ditt smycke skulle ha en sådan stämpel är guldet garanterat i det karat som är angett på smycket.

Hur många procent guld består mitt smycke av?

Nu ska vi titta lite närmare på hur mycket guld olika karat består av.

24 karat guld består av 100 % guld och är mycket mjukt.

22 karat guld består av 91.7 % guld och är ganska mjukt och används ibland för tillverkning av smycken.

18 karat guld består av 75 % guld och används ofta till smyckestillverkning, även guldtackor kan bestå av 18 karat guld.

14 karat guld består av 58.3 % guld och används för tillverkning av smycken, inte minst i USA.

12 karat guld består av hälften guld och det finns smycken som tillverkas i detta karat.

10 karat guld består av 41.7 % guld och nu börjar vi hamna i gränslandet till vad som kallas för guld, därför är det sällan smycken tillverka i 10 karat.

Det här består resten av ditt guld av

Guld blandas med andra metaller som till exempel silver, koppar, nickel och palladium. Gult guld består av guld, silver och koppar och vitt guld består av guld och nickel eller palladium. Guld som bara blandas med silver kallas för grönt guld och guld som bara blandas med koppar blir rött guld.

Oavsett vad ditt 14 karat guld (eller andra karat också för den delen) är blandat med kan du sälja ditt guld på nätet.

© 2021 14 karat. All Rights Reserved.
Powered by WordPress